\documentclass[12pt]{report}

\newcommand\lessontitle{A Docker és containerek}
\newcommand\lessondate{2021 március 26.}
\newcommand\coursetitle{Osztott rendszerek, párhuzamos programozás}

\usepackage[a4paper, landscape, margin=2cm]{geometry}
\usepackage{fontspec}
\usepackage{microtype}
\usepackage{fancyhdr}
\usepackage{sectsty}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{flafter}
\usepackage{hyperref}
\usepackage{afterpage}
\usepackage{wrapfig}
\usepackage{xcolor}
\usepackage{tabularx}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{metalogo}
\usepackage{fancyvrb}
\usepackage{array}

\setlength\extrarowheight{5pt}

\graphicspath{ {./images/} }

\setmainfont{CallunaSans-Regular.otf}[
  BoldFont = CallunaSans-Bold.otf ]
\setsansfont{MuseoSans-500.otf}[
  BoldFont = MuseoSans-900.otf,
  ItalicFont = MuseoSans-500Italic.otf ]
\setmonofont{UbuntuMono-R.ttf}

\pagestyle{fancy}
\fancyhf{}
\renewcommand{\headrulewidth}{0.5pt}
\renewcommand{\footrulewidth}{0.5pt}
\lhead{\textsf{\coursetitle}}
\rhead{\textsf{\lessontitle}}
\rfoot{\textsf{Page \thepage}}
\lfoot{\textsf{\lessondate}}

\setcounter{secnumdepth}{0}

\setlength{\parindent}{0pt}

\sectionfont{\clearpage\Huge\sffamily}
\subsectionfont{\sffamily}

\newcommand\cli[1]{\colorbox{gray!30}{\texttt{#1}}}

\hypersetup{
    colorlinks=true,
    linkcolor=black,
    urlcolor=teal,
}
\urlstyle{same}

\begin{document}

\begin{titlepage}
{\Huge \bfseries \textsf{\coursetitle} \par}
\vspace{1cm}
{\Large \bfseries \textsf{\lessontitle} \par}
\vspace{1cm}
{\Large \textsf{\lessondate} \par}
\vfill
{\large \textsf{Kalmár-Nagy András (\href{mailto:andras.kalmar-nagy@t-systems.com}{andras.kalmar-nagy@t-systems.com})}}
\end{titlepage}

\section{Az alapok}

A virtualizáció térhódításával lehetővé vált, hogy (az eddigi módszerekhez képest) gyorsan indítsunk gépeket, azokat automata eszközökkel kezeljük, és flexibilis, dinamikus architekturákat építsünk fel. Viszont ha az ember nagyon nagy léptékben használja a virtuális gépeket, szembeötlő lesz, hogy mennyire gazdaságtalan mindegyik feladathoz egy egész OS-t felhúzni, megvárni amíg elindul és utána a feladat végeztével eldobni.\\

Egy jó megoldás erre, hogy nem indítunk feladatonként új gépeket, hanem egy nagyobb gép erőforrásait ``porciózzuk ki'' a feladatok számára. Ekkor viszont felmerül az izoláció szükségessége, egyrészt security szempontból is aggályos, ha egymástól független feladatok hozzáférnek egymás adataihoz, másrészt valahogy a felhasznált erőforrásokat is nyílván kell tartani (például számlázási célokból). Felmerült valamint az igény, hogy egy feladat a környezetét is magával tudja hozni, és ne kelljen az összes szóba jöhető gazdagépen fenntartani közös környezeteket, amiket a feladatok használni tudnak.

\subsection{Unix chroot}

A chroot rendszert 1979-ben az Unix hetes verziójában adták ki. A chroot lehetővé teszi, hogy egy alkalmazást ``bezárjunk'' egy adott mappába a rendszerben, és onnan ne tudjon kitörni, a feljebb lévő mappákoz hozzáférni. Ez volt az első lépés az izolált processzek felé. A chroot környezeteket a BSD is elkezdte támogatni 1982-ben. A következő két évtizedben viszont nem történt különösen nagy fejlődés, nem volt igény újításokra.

\subsection{FreeBSD Jail}

A jail-ek 200-ben jelentek meg a FfeeBSD-ben, miután egy hostingszolgáltatónál kifejlesztették őket. Egy jail lehetővé teszi, hogy egy FreeBSD szerveren több izolált környezetet hozzon létre az ember. A környezetekben futó folyamatok nem látnak rá a gépen futó többi folyamatra, és a telepített csomagok is mások lehetnek egy jailen belül, mint a többiben. Egy hostingszolgáltató számára ez lehetővé teszi, hogy az ügyfelei más-més verziót használjanak egy adott szoftverből, és biztonságosan el legyenek határolva egymástól. Mivel nem teljes virtualizásióról van szó, hanem a gazdagépen belül izolált környezetekre, ezért az összes környezet a gazadgép kernelét használja. Tehát nem lehet más OS-t, vagy akár más verziójú kernelt futtatni például egy BSD jailben.

\subsection{Solaris Containers}

A BSD-s fejlesztések ötleteit átvéve a Solarisban is megjelent egy ``zones'' nevű feature, ami lehetővé tette a jailekhez hasonló izolált környezetek létrehozását egy gazdagépen belül. Ezeket resource management lehetőségekkel kiegészítve jelent meg 2005-ben a Solaris Containers a Solaris 10-es verziójában.

\subsection{Linux Control Groups és Linux Containers}

A cgroup technológiát 2006-ban integrálták a Linux kernelbe, lehetővé téve a CPU és RAM erőforrásigények pontos behatárolását és a fogyasztott erőforrások nyilvántartását. A cgroups alapjain LinuX Containers (LXC) néven a Linux is kapott egy OS szintű virtualizáció megoldást. Ez a Solaris megoldáshoz hasonlóan környezetek és az általuk használható/használt erőforrások teljes izolációját tette lehetővé. Erre tudott aztán a Warden (2011) és a Docker (2013) építeni.

\subsection{Docker}

A Dockert egy dotCloud nevő PaaS szolgáltató fejlesztette ki, később ebből a cégből lett a Docker Inc. A Docker az eddigi Linuxos OS-szintű virtualizációs technológiákra építve lett mára a legsűrűbben használt container szabvány. Könnyű használni, és emiatt ez a szabvány terjedt el a legszélesebben. Mostanra kiépült egy nagy ökoszisztéma a Docker köré, és a nagyvállalati szférában is egyre többet használják. A Docker segítségével egy alkalmazást és a környezetét mindenhol, ahol egy kompatibilis container engine fut, el lehet indítani, és ugyanúgy fog viselkedni. Megszűnt ezáltal a ``well it ran fine on my machine'' problémakör, ami miatt régen bonyolult volt a fejlesztői és produktív környezeteket szinkronban tartani, és rejtett, nehezen felderíthető problémákat kellett a rendszeradminoknak élesben megoldaniuk.\\

A container orchestration rendszereknek köszönhetően pedig robosztus, hibatűrő rendszereket lehet a containerekből építeni, amik aztán egyszerűen és automatizáltan üzemeltethetők.

\subsection{Alternatívák}

\subsubsection{Singularity}

A Singularity-t a Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai fejlesztették ki, és egy High-Performance Computing (HPC) fókuszú container standard. A Singularity képes Docker containereket is futtatni, de a saját formátuma tartalmaz olyan plusz szolgáltatásokat, amiket a Docker nem. Képes például grafikus gyorsítókártyákat kezelni, valamint a HPC környezetben használt interconnect szabványokat (Infiniband, Intel OPA) is támogatja. A számításigényes kutatási terülteken elterjedt a használata, a CERN is tart fönn külön singularity registryt.

\subsubsection{Podman és Buildah}

A Podman a Red Hat saját fejlesztésű container runtime-ja, ami Docker és OCI Image-eket tud futtatni. Container image-ek építéséhez szükség van a Buildah nevű toolra is, mivel a podmanben nincs integrált build funkcionalitás. A Podman és a Buildah az OpenShift részei, a Red Hat container platformjában találkozhatunk velük.

\section{A Docker felépítése és részei}

\begin{figure}[hb]
  \begin{center}
    \includegraphics[width=0.85\textwidth]{containers}
  \end{center}
  \caption{A containerek és a VM-ek közötti különbség}
\end{figure}

Fontos az elején tisztázni pár fogalmat, mert a Docker és a container kifejezés sok külön alkotóelemet és folyamatot takar:
\begin{itemize}
\item \textbf{Container Runtime} -- A gazda OS-en futó alkalmazás, amelyik futtatja és kezeli a containereket. Ez általában a \texttt{dockerd} nevű process, de léteznek más runtime-ok is.
\item \textbf{Container Image} -- Ez egy elmentett állapot, ami tartalmazza az adatokat és kiegészítő információkat ahhoz, hogy egy containert elindítson az ember. Egyszerűbben megfogalmazva: Minden container egy image futó példánya.
\item \textbf{Container Registry} -- Az Image-eket Registrykben tároljuk, a Runtime innen tölti le őket és indít el belőlük aztán containereket. Ha építünk egy containert, akkor a Runtime ide töltheti fel a kész containert. A legismertebb Registry a Docker Hub.
\item \textbf{Docker client} -- A kliensen keresztül tudunk parancsokat adni a Runtime-nak.
\item \textbf{Dockerfile} -- Egy Image építéséhez szükséges parancsokat és metainformációkat tartalmazó fájl. Ezt a fájlt a Docker daemon egy container image-be lefordítja, és helyben eltárolja.
\item \textbf{Build-time} -- Az Image építése alatt a Dockerfile-ban kiadott parancsok futnak ekkor.
\item \textbf{Tag} -- Az Image-eket a hashük alapján azonosítja a Docker, ezekhez a hashekhez lehet cimkéket hozzárendelni a Tagekkel. Egy Image-hez több Tag is tartozhat. a Tageket az Image neve után egy kettősponttal tudjuk megadni, például: \texttt{ubuntu:latest}
\item \textbf{Volume} -- A futó Containerekbe be lehet mountolni külső mappákat, ezeket Volume-nak nevezzük. A Volume-ok azért fontosak, mert ha kilép egy Container, akkor a Containerben írott adatok elvesznek. Ha egy Volume-ra írjuk őket, akkor két futás között is megmaradnak.
\end{itemize}

\subsection{OverlayFS}

A Docker az Image-ekben lévő adatokat rétegekben tárolja. Ezeket a rétegeket helyezi egymás fölé (innen a név) a runtime, hogy a containerben látható fájlrendszert létrehozza. A feljebb lévő rétegek ugyanolyan nevű fájljai felülírják az alattuk lévő ugyanolyan nevű fájlokat. A runtime a rétegeket külön cache-eli, és az image-ek osztoznak rajtuk, tehát a több image által használt rétegeket csak egyszer tölti le a runtime. Az image-ek csak olvashatók, amikor elindul egy container, akkor a Docker létrehoz egy új réteget az image fölé, ahova a container futása alatti változtatások íródnak. Ez a réteg csak a container futása alatt létezik, ha kilép a container, akkor elveszik.

\subsection{Hálózatkezelés}

Minden container saját IP címmel rendelkezik, ezt a Docker alapbeállításban a 172.17.0.0/16 hálózatból osztja ki.Többféle hálózati topológiát is kezel a Docker, alapbeállításként létrehoz egy hálózati bridge-et, és a containerek forgalmát ezen bonyolítja. A kernelben be kell kapcsolva lennie a ip forwardingnak, a containereknek szüksége van rá, hogy elérjék a gépen kívüli hálózatot. Figyelni kell arra, hogy ha esetleg egy privát hálón használunk Docker-t, és más gépek is vannak a 172.17.0.0/16 hálóban, akkor a containerek nem fogják tudni elérni őket a Docker belső routing szabályai miatt. Ilyenkor érdemes a Docker által használt belső szegmenst átállítani például a 192.168.0.0/16-ra.

\subsection{Izoláció}

Egy container-ben futó process csak az ugyanabban a containerben futú másik processeket fogja látni, a gazdagép processeit nem. A gazdagépen viszont minden process látszik, az OS ``normál'' processei és a Dockerben futó processek is.\\
A containerek külön hálózati subnetet kapnak alapból a Dockertől, de be lehet állítani, hogy az összetartozó containerek ugyanabba a tartományba kerüljenek.

\section{Docker parancsok}

A Docker szerencsére meglehetősen jó dokumentációval rendelkezik, és már a parancssorban is sok információ áll rendelkezésünkre.\\

A \texttt{docker --help} parancs részletesen megmutatja az eléhető Docker parancsokat, de azért összegyűjtöttem párat:
\begin{center}
\begin{tabularx}{0.75\textwidth}{ | l | X | }
\hline
\texttt{docker image ls} & kilistázza a lokálisan elérhető image-eket\\
\hline
\texttt{docker container ls} & kilistázza a futó containereket\\
\hline
\texttt{docker ps} & ugyanúgy kilistázza a futó containereket, de rövidebb ;)\\
\hline
\texttt{docker stats} & egy top-hoz hasonló képen megjeleníti a containerek által használt erőforrásokat\\
\hline
\texttt{docker pull} & letölt egy image-et egy registryből\\
\hline
\texttt{docker run} & elindít egy containert egy image-ből\\
\hline
\texttt{docker build} & egy build contextből image-et készít\\
\hline
\texttt{docker tag} & egy image-hez hozzárendel egy taget\\
\hline
\texttt{docker stop} & megállít egy futó containert\\
\hline
\texttt{docker rm} & töröl egy álló containert\\
\hline
\texttt{docker rmi} & töröl egy lokális image-et\\
\hline
\end{tabularx}
\end{center}

Ha bármelyik parancs után kiadjuk a \texttt{--help} paramétert, akkor egy rövid leírást kapunk a specifikus parancsról.\\

A Docker oldalán is elérhető egy kimerítő dokumentáció az összes parancsról: \href{https://docs.docker.com/engine/reference/commandline/docker/}{https://docs.docker.com/engine/reference/commandline/docker/}

\section{Containerek létrehozása}

Ahhoz, hogy egy containert léltrehozzunk, szükségünk van egy mappára, benne egy Dockerfile-al. A mappára, ami a Dockerfile-t tartalmazza, build contextként utal a Docker dokumentáció. A Dockerfile tartalmazza, hogy milyen image-re szeretnénk építeni a saját image-ünket, milyen agumentumok és környezeti változók álljanak a build és a futás idején a container rendelkezésére, és mi az a parancs, amivel az image-ből container indítható.\\

Egy minta Dockerfile:
\begin{Verbatim}[frame=single]
FROM nginx
ENV AUTHOR=Docker

WORKDIR /usr/share/nginx/html
COPY Hello_docker.html /usr/share/nginx/html

CMD cd /usr/share/nginx/html && sed -e s/Docker/"$AUTHOR"/ Hello_docker.html > index.html ; nginx -g 'daemon off;'
\end{Verbatim}

Ebben a minta Dockerfile-ban a \texttt{FROM} határozza meg az úgynevezett base image-et, ez esetben a Docker hub-on található hivatalos Nginx image-re építjük a containerünket. Az \texttt{ENV} parancs egy környezeti változót ad meg, és rendel hozzá értéket. A \texttt{WORKDIR} beállítja az érvényes munkamappát (ez a build és a futás alatt is érvényes), és a \texttt{COPY} parancs bemásol a build contextből egy fájlt az image fájlrendszerébe egy új rétegre. A fájl végén található \texttt{CMD} parancs határozza meg, hogy milyen parancs fog lefutni, amikor a runtime elindítja az image-et.\\

A fent definiált image-et a \texttt{docker build -t hellodocker .} paranccsal tudjuk megépíteni. A \texttt{-t hellodocker} paraméter megadja a Dockernek, hogy rögtön társítsa a ``hellodocker'' taget az image-hez.\\

A Docker oldalán a Dockerfile összes parancsa is le van írva: \href{https://docs.docker.com/engine/reference/builder/}{https://docs.docker.com/engine/reference/builder/}

\section{Containerek futtatása}

Vegyünk végig egy teljes példát: \texttt{docker run -d -it --rm --name ubuntu -v \$PWD:/mnt/workingdir -p 8080:80 ubuntu:latest /bin/bash}\\

A \texttt{docker run} parancs elindítja az image-ünket.\\

A \texttt{-d} paraméter megmondja a Dockernek, hogy egy daemont akarunk indítani, és tegye a háttérbe a container processt.\\

A \texttt{-it} paraméterek az ``interactive'' és a ``tty''-nek felenek meg. Ez biztosítja, hogy a containerünk nem áll meg rögtön, mert az elindított bash-nek a bementét nyitva tartja.\\

Az \texttt{--rm} paraméter azonnal törli a containerünket, amint megállítjuk. Ez segít megelőzni a megállított, otthagyott, de nem törölt containerek felgyülemlését.\\

A \texttt{--name ubuntu} paraméter elnevezi a containerünket, hogy ne csak egy hash, vagy a Docker által generált megjegyezhető név alapján tudjunk rá hivatkozni. Ezt a nevet egyben be is jegyzi a belső hálózaton a DNS-be, és a containert el lehet alatta érni.\\

A \texttt{-v \$PWD:/mnt/workingdir} paraméter bemountolja a gazdagépről az aktuális mappát a containerbe a \texttt{/mnt/workingdir} mappába.\\

A \texttt{-p 8080:80} paraméter megadja a Dockernek, hogy a container belső 80-as portját forwardolja ki a gazdagép 8080-as portjára. Ha külön nem adunk meg interface-t, akkor a \texttt{0.0.0.0}-ra fogja a portot kötni, tehát elérhető lesz az összes interface-en.\\

Az \texttt{ubuntu:latest} az image és a tag neve.\\

És végül a \texttt{/bin/bash} a parancs neve, amit el szeretnénk indítani a containerben. Ez a process kapja az 1-es PID-et a containerben, és a container addig létezik, amíg ez a process fut.


\section{Brainfood}

\begin{itemize}
\item \href{https://www.youtube.com/watch?v=3c-iBn73dDE}{Techworld with Nana - 3 órás Docker kurzus (Amúgy az egész csatornát nagyon ajánlom!)}
\item \href{https://docs.docker.com/}{Docker dokumentáció, a parancsok dokunentációja a ``reference'' alatt található}
\item \href{https://sylabs.io/guides/3.7/user-guide/introduction.html}{Singularity Docs}
\end{itemize}

\end{document}

\section{Vizsgakérdések}

\begin{itemize}
  \item \textbf{} -- 
  \item \textbf{} -- 
  \item \textbf{} -- 
  \item \textbf{} -- 
\end{itemize}

\begin{wrapfigure}{r}{0.5\textwidth}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=0.4\textwidth]{ovh_fire}
  \end{center}
  \caption{OVH Datacenter fire}
\end{wrapfigure}