\documentclass[12pt]{report}

\newcommand\lessontitle{Cloud Platformok}
\newcommand\lessondate{2021 március 19.}
\newcommand\coursetitle{Osztott rendszerek, párhuzamos programozás}

\usepackage[a4paper, landscape, margin=2cm]{geometry}
\usepackage{fontspec}
\usepackage{microtype}
\usepackage{fancyhdr}
\usepackage{sectsty}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{flafter}
\usepackage{hyperref}
\usepackage{afterpage}
\usepackage{wrapfig}
\usepackage{xcolor}
\usepackage{tabularx}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{metalogo}

\graphicspath{ {./images/} }

\setmainfont{CallunaSans-Regular.otf}[
  BoldFont = CallunaSans-Bold.otf ]
\setsansfont{MuseoSans-500.otf}[
  BoldFont = MuseoSans-900.otf,
  ItalicFont = MuseoSans-500Italic.otf ]
\setmonofont{UbuntuMono-R.ttf}

\pagestyle{fancy}
\fancyhf{}
\renewcommand{\headrulewidth}{0.5pt}
\renewcommand{\footrulewidth}{0.5pt}
\lhead{\textsf{\coursetitle}}
\rhead{\textsf{\lessontitle}}
\rfoot{\textsf{Page \thepage}}
\lfoot{\textsf{\lessondate}}

\setcounter{secnumdepth}{0}

\setlength{\parindent}{0pt}

\sectionfont{\clearpage\Huge\sffamily}
\subsectionfont{\sffamily}

\newcommand\cli[1]{\colorbox{gray!30}{\texttt{#1}}}

\hypersetup{
    colorlinks=true,
    linkcolor=black,
    urlcolor=teal,
}
\urlstyle{same}

\begin{document}

\begin{titlepage}
{\Huge \bfseries \textsf{\coursetitle} \par}
\vspace{1cm}
{\Large \bfseries \textsf{\lessontitle} \par}
\vspace{1cm}
{\Large \textsf{\lessondate} \par}
\vfill
{\large \textsf{Kalmár-Nagy András (\href{mailto:andras.kalmar-nagy@t-systems.com}{andras.kalmar-nagy@t-systems.com})}}
\end{titlepage}

\section{Preambulum}

\subsection{Kik vagytok?}

\begin{itemize}
	\item\textbf{Miért vettétek fel ezt az órát?}
	\item\textbf{Mit akartok később csinálni?}
	\item\textbf{Hol akartok dolgozni?}
\end{itemize}

\subsection{Mit akartok?}

\begin{itemize}
	\item\textbf{Elmélet vs. Gyakorlat}
	\item\textbf{Mit tudtok jobban hasznosítani?}
	\item\textbf{Órák struktúrája}
\end{itemize}

\subsection{Én ki vagyok?}

Sziasztok! András vagyok, tegezzetek légyszíves. Rendszermérnök vagyok a Deutsche Telekom Systems Solutions Hungary (leánykori nevén IT Services Hungary) cégnél . Linuxos alkalmazásadminként kezdtem, itt pár évig öszetett alkalmazásokat üzemeltettem a Deutschepost/DHL számára, egy ideje pedig hybrid cloud rendszerekkel, containerekkel és automatizációval foglalkozom. 

\subsection{Én mit akarok?}

\begin{itemize}
	\item\textbf{Kérdezzetek!}
	\item\textbf{Ha valamit máshogy gondoltok, szóljatok! Én se tudok mindent, hibázhatok, szoktam is.}
\end{itemize}

\subsection{Órai anyagok repója}

A diák forráskódját eléritek a \href{https://codeberg.org/kalmar.nagy.andras/osztott-rendszerek}{https://codeberg.org/kalmar.nagy.andras/osztott-rendszerek} oldalon, \XeLaTeX  \space kell a lefordításukhoz, sajnos a betűtípusokat nem tudom a licenszeik miatt a repóba tenni, de könnyen helyettesíthetők, ha valaki saját példányt szeretne fordítani a fájlokból. Merge/Pull requesteket szívesen fogadok esetleges elírásokra, hibákra.

\section{Mi kell egy felhőhöz?}

\section{Mi kell egy felhőhöz?}

\begin{itemize}
	\item\textbf{Emberek} -- Minden szolgáltatás, minden rendszer, az egész azt szolgálja, hogy valahol egy embernek a hasznára legyen az, ami a végén létrejön. Amikor az ember rendszereket tervez és rak össze, akkor hajlamos nagyon a technológiákra, a műszaki megoldásokra koncentrálni. Nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy ezek csak eszközök arra, hogy emberi problémákat oldjunk meg. Az IT munka 80 százalékban kommunikáció két ember között.
	\item\textbf{Hardver} -- Egy cloud az csak valaki más számítógépe. Az összes szolgáltatás alatt valahol (néha mélyen) hardver van. Ez a hardver fizikailag van valahol. Az összes bit, amit egy felhőben tologatunk, az fizikailag egy eszközben valahol létezik. Gondolni kell arra, hogy a fizika törvényeit nem tudjuk megszegni. (lásd: \href{https://www.iptp.net/en_US/iptp-tools/best-path/}{Best path calculator})
	\item\textbf{Elérés} -- A legjobb hardver nem ér semmit, ha nem éred el. A felhők fizikailag a nemzetközi nagysávú kapcsolatok közelében vannak, mert a méretük miatt nagyon nagy adatforgalmat bonyolítanak. A Netflix egyedül felelős a netes forgalom 15-20 százalékáért, az ő rendszereik is valahol vannak.
	\item\textbf{Automatizáció/integráció} -- Ha egy katalógusból kitépett, és két bélyeggel elpostázott megrendelőlap alapján lehetne csak szolgáltatásokat rendelni egy felhőben, nem mennénk sokra vele. Az, hogy pár perc alatt létrejön egy virtuális gép a hozzá tartozó környezettel (háló, tárhely, routing, OS), a megfelelő számlázással és kiegészítő szolgáltatásokkal, az csak a teljes automatizáció miatt lehetséges.
	\item\textbf{Gyorsaság, flexibilitás} -- Az automatizáció által lehetővé tett gyorsaság az egyik legmeghatározóbb eleme egy felhőnek. A gyorsaság teszi lehetővé azt, hogy a terhelésre vagy hibákra hatékonyan tudjon reagálni egy alkalmazás, annélkül, hogy ehhez fölös kapacitást kéne üzemben tartania.
\end{itemize}

\section{Mi tette ezt lehetővé?}

\subsection{Virtualizáció}

A virtuális gépeket lehetővé technológia a virtualizáció. Ennek fő eleme a Hypervisor, ami egy olyan szoftver, ami virtuális gépek létrehozását és futtatását teszi lehetővé egy számítógépen. A virtuális gép a gazdagép hardverén fut, a hozzáférését a hardverhez a hypervisor irányítja. A ``vendég'' gép számára csak azok az erőforrások érhetők el, amiket a hypervisor látni enged a gazdagépből, ezáltal lehetővé válik az, hogy egy nagy gépen több virtuális gép is egymástól függetlenül fusson. A virtuális gépeken egy teljes operációs rendszer fut annak kernelével és drivereivel.\\

Az első gyakorlatban is használt hypervisor az IBM System/360 Model 67 gpeken futó CP-67/CMS rendszer volt, amit 1966-ban adtak ki. Ennél a rendszernél a CP (control program) volt a hypervisor, és a virtuális gépeken a CMS nevű, egyfelhasználós operációs rendszer futott. Mivel a CMS egy relatíve kis erőforrás igényű lecsupaszított rendszer volt, ezért egy mainframe-en egyszerre több felhasználó is dolgozhatott, mindannyian a saját ``gépükkel''.\\

A jelenleg használt x86 architektúrák fejlett támogatással rendelkeznek a virtualizációhoz. Az olyan technológiák, mint az AMD-V és az Intel VT-x lehetővé tették, hogy hardveres szinten tudjanak a hypervisorok dolgozni, és az AMD-Vi és Intel VT-d lehetővé teszi perifériák, például grafikuskártyák használatát is a virtuális gépek számára.\\

A felhőszolgáltatók mind valamilyen Hypervisoron keresztül teszik elérhetővé az erőforrásokat a szolgáltatásaik számára. Az Amazon a Xen nevűt használja, a Microsoft a Hyper-V-t a Google pedig egy KVM nevűt. Ezek mind elérhetők egyszerű halandők számára is, ha valaki játszani szeretne velük otthon.

\subsection{Szélessávú internetelérés}

Az internet ma már szinte közmű, mint a víz és az elektromosság. A felhőszolgáltatások nem tudnának az internet nélkül létezni, mivel mind az általuk nyújtott, mind az eszközeikkel megvalósított szolgáltatásokat az internetn keresztül lehet elérni.\\

Az internet az ARPANET-ből nőtte ki magát a nyolcvanas években. Az ARPANET egy katonai és kutatási hálózat volt, amit az amerikai védelmi minisztérium hozott létre 1969-ben. Az ARPANET volt a mai internetes technológiák bölcsője, itt fejlesztették ki a TCP/IP protokollt, és az internet működésének az alapjait.\\

Ahogy egyre több gépet, és egész hálózatokat kapcsoltak össze, illetve az ARPANET-re, létrejött az internet. A kilencvenes évek végére elterjedt otthoni internetkapcsolatok keresletet teremtettek új szolgáltatásokra, és létrejöttek újfajta szolgáltatók is, mint például az Amazon.

\begin{wrapfigure}{r}{0.5\textwidth}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=0.48\textwidth]{arpanet_1973}
  \end{center}
  \caption{Az ARPANET térképe 1973-ban}
\end{wrapfigure}

\subsection{A Startupok}

Az internet elterjedésével nagyon sok kis cég tudott belépni a piacra a kétezres évek első felében, akár egészen egyszerű ötletekkel. A startupok között nagy a verseny, ha te jössz ki hamarabb egy ötlettel, akkor te tudod megfogni a felhasználókat. Akik később érkeznek, azoknak már csak a morzsák jutnak. Ha egy szolgáltatás elindítása azon múlik, hogy a gépet, amin fut, csak két-három hét alatt lehet elindítani, akkor már más lehet, hogy rég kijött egy ugyanolyan ötlettel, mire sikerül elstartolni. Emiatt erős kereslet volt tehát egy gyorsan elérhető, flexibilis módra, hogy ezek a cégek az alkalmazásaik futtatására alkalmas gépekhez jussanak, anélkül, hogy sok pénzt vagy időt kelljen elkölteniük rá. A gyorsan testreszabható infrastruktúra lehetővé tette, hogy tényleg csak a használt kapacitás után fizessen az ember, és szükség esetén gyorsan tudjon reagálni a fellépő terhelésre.\\

\subsection{Egy API}

Minden cloud platform lelke az Application Programming Interface, amin keresztül a szolgáltatásokat egyszerű REST lekérdezésekkel kezelni tudjuk. Ez teszi lehetővé, hogy az ember integrálja, és az automatizációs rendszerein keresztül használja a szolgáltatásokat. Így lehet skálázható, flexibilis, gyorsan iterálható rendszereket építeni.\\

A szolgáltatók által közzétett API-kra nagyon sok eszköz épít, hogy adatokhoz jusson, vagy hogy dolgokat létrehozzon. Az API-k által biztosított flexibilitásra épülnek az új *Ops modellek, mint a DevOps, DevSecOps és a GitOps is. Ezek a modellek arra építenek, hogy a felhőkben percek alatt lehet létrehozni és lerombolni gépeket és teljes környezeteket. Ha egy gép nem működik megfelelően, akkor nem kezd az ember időigényes hibakeresésbe, hanem egyszerűen felhúz egy új gépet, a hibásat pedig eldobja.

\section{Amazon Web services}

Az Amazon a kétezres évek elején elkezdett fejleszteni egy rendszert, amivel más kereskedők számára lehetőve akarta tenni, hogy az Amazon infrastruktúráján béreljenek helyet a saját webáruházaikhoz. Ehhez szükség volt arra, hogy teljesen automatizált módon lehessen ezt az infrastruktúrát létrehozni.\\

Felismerték az amazonnál, hogy ezt a rendszert, amit elsőre belső használatra építettek, el is adhatják szolgáltatásként. 2005-ben elindul az Amazon Web Services egy privát verziója, amin a nemsokára publikus szolgáltatást tesztelik, és 2006 augusztus 25-én elindul az Elastic Compute Cloud (EC2) szolgáltatás. Ezt megelőzően két szolgáltatás, a Simple Storage Service (S3) és az SQS, a Simple Queue Service már elindult, ezzel megteremtve az Amazon Web Services-t.\\

2007-ben kiegészítette a compute szolgáltatást az Amazon SimpleDB, ami egy gyors, Erlangban írt adatbázis és adatfeldolgozó szolgáltatás. Az Erlang egy érdekes nyelv, amit direkt eloszott és parallel rendszerek programozására írtak, a diák végén van pár link, amit érdemes megnézni, ha érdekel titeket.\\

Az egyik legnagyobb AWS ügyfél a Netflix. A Netflix kizárólag az AWS által nyújtott szolgáltatásokra építette fel az infrastruktúráját, és egy nagyon flexibilis, microservice alapú rendszert használnak.


\section{Google, Facebook és a többiek}

Ugyan nem tették (rögtön) publikussá, mint az Amazon, más nagy techcégek is kifejlesztették a saját belső infrastruktúra felhőiket a kétezres évek derekára.

\subsection{Google}

A Google a saját szolgáltatásai (kereső, Gmail, reklámok, Drive, YouTube, stb.) támogatására tart fenn egy hihetetlen nagy infrastruktúrát. Eleinte kifejezetten olcsó gépekkel építettek adatközpontokat, és úgy alakították ki a saját rendszereiket, hogy az olcsó gépek sűrűbb meghibásodásait eltűrje. Manapság saját hardvert készíttetnek, és egyes becslések szerint több mint 2,5 milló szerverük van szerteszét a világban. Ahhoz, hogy ezt a nagy mennyiségű gépet valahogy kezelni tudják, kifejlesztették a Borg nevű rendszert, aminek az alapjain aztán kifejlődött a Kubernetes. A Borg egy container orchestration rendszer, ami futtatható feladatokat oszt szét a google rendszerei között. A feladatok szempontjából teljesen elvonatkoztatja az alul lévő harvert és gépeket, egy nagy erőforrás poolként viselkedik, ami inteligensen képes kiválasztani, hogy hol fussanak a feladatok benne, képes a terhelést automatikusan elosztani, a hibás gépeket automatikusan leállítja, a megszakadt feladatokat máshol újra eindítja.\\

A Google 2011-ben tette elérhetővé a Google Cloud Platformot, ami lehetővé tette, hogy mások is futtassanak alkalmazásokat/feladatokat a Google rendszerein. Ezt a szolgáltatást azóta kiegészítették serverless, data analytics és machine learning szolgáltatásokkal. 

\subsection{Facebook}

A Facebook is saját adatközpontokkal oldja meg a szolgáltatásai üzemeltetését, ők is saját hardvert használnak, ezt viszont az Open Compute Project keretében más is például megvásárolhatja. A Facebook belső használatra épít rendszereket, hogy a platformjai igényeit kielégítse. Az felhasználói által feltöltött adatok (képek, videók) tárolása, és feldolgozása, a felhasználói szokások analizálása nagyon számításigényes. A Facebook havi aktív felhasználóinak a száma 2,8 milliárd körül van, ez hihetetlen mennyiségű médiát és feldogozandó adatot jelent. A Facebook is container alapú rendszereket használ a belső feladatai futtatására, ehhez egy \href{https://engineering.fb.com/2019/06/06/data-center-engineering/twine/}{Twine} nevű orchestratort használnak.

\subsection{Microsoft Azure}

A Microsoft is felismerte, hogy egy felhő alapú szolgáltatással át tud alakulni egy szoftvercégből infrastruktúraszolgáltatóvá. A 2010-es bevezetés óta folyamatosan fejlesztik, és a többi Microsoft termék integrációjának köszönhetően gyorsan tudott magának nagy felhasználóbázist építeni az Azure. A Microsoft a saját termékeinél is használja az Azure erőforrásait, például a Teams is erre épül.

\section{Hogyan működik egy Cloud?}

Vegyük végig, mi történik, amikor létrehozunk egy virtuális gépet az Azure-ben:
\begin{itemize}
\item \textbf{Authentikáció} -- Vagy bejelentkezek az Azure portálon, vagy pedig az API-n keresztül egy kulccsal azonosítom magam a platform felé.
\item \textbf{Identity management} -- A sikeres authentikáció után egy sor dolog ismertté válik a felhasználóról, ezeket az adott platform Identity Management szolgáltatása tartalmazza. Olyan információk, mint: Milyen jogosultságai vannak az adott felhasználónak, a felhasznált szolgáltatásokat hova kell számlázni, milyen másik szolgáltatások tartoznak a felhasználóhoz.
\item \textbf{Order management} -- Vagy a felületen, vagy pedig egy API hívás segítségével elindítom egy virtuális gép létrehozását. Meg kell adnom, hogy hol szeretném létrehozni a gépet (melyik régióban), milyen jellemzőkkel rendelkezzen (CPU, RAM, Storage), melyik hálózatban jőjjön létre, milyen tűzfalbeállításokkal rendelkezzen, milyen operációs rendszer induljon el rajta, milyen extrákat szeretnék (ultra gyors storage, gyorsítókártyák, stb.).
\item \textbf{Provisioning} -- A platform összeveti az általam kért gép jellemzőit a rendelkezésreálló erőforrásokkal, és ez alapján keres egy helyet az induló gépnek. A megadott OS image-ből elindítja a gép egy példányát. Amikor létrejött a gép, és már rendelkezik egy működő hálózati interfésszel, (ha még nem létezik) akkor létrehozza a kért hálózati szegmenst a platform, kioszt a gépnek egy vagy több IP címet, és a hálózat routingját beállítja, hogy az adatközponton kívülről is elérhető legyen a gép. Ha tartozik DNS bejegyzés a géphez, azt frissíti a kioszott IP címmel, esetleg felveszi egy loadbalancer alá. A gép hálózati interfésze megkapja a tűzfalbeállításokat, és a cloud-init rendszer a megadott műveleteket elvégzi az induláskor (userek létrehozása, SSH kulcsok beállítása, csomagok telepítése). 
\item \textbf{Asset management} -- A gép bejegyzésre kerül egy adatbázisba, hozzárendeli a platform a felhasználóhoz. Az elhasznált erőforrások a felhasználónak kerülnek kiszámlázásra. A platform visszajelzi a felhasználónak a létrehozott gép hozzáférési adatait.
\end{itemize}

Ezután elkezdheti az ember használni a gépet, akár kézzel, akár további automatizált eszközökkel telepíthet rá alkalmazáskomponenseket, futtathat rajta programokat.\\

Egy gép törlésénél ugyanez a folyamat megy végbe, csak fordítva: A gépet megállítja a platform, törli a géphez tartozó IP címeket, a hozzá tartozó hálózati beállításokkal együtt, felszabadítja a gép által használt tárhelyet és végül törli a virtuális gépet.

\section{Everything as a Service}

A cloud platformok több réteg absztrakcióra épülnek, és logikus folytatása ennek az ``as a Service'' modell, amiben már nem virtuális gépeket vesz az ember, hogy aztán egy használható szolgáltatást vagy alkalmazást telepítsen rájuk, hanem magát a szolgáltatást kapja.\\

Amikor létrehozok egy virtuális gépet, hogy arra aztán egy adatbázist telepítsek, egy csomó feladatot veszek a nyakamba. Az gépen lévő adatbázist és az operációs rendszert gondozni kell, ha vannak sebezhetőségek akkor azokat patchelni kell, ha kijön egy új verzió, akkor az uprade-et nekem kell elvégezni, nekem kell a backupokról gondoskodnom.\\

Elkezdtek elterjedni a SaaS (Software as a Service), DBaaS (Database), PaaS (Platform), Caas (Container) szolgáltatások, ezeket "serverless" néven is emlegetik, mert végfelhasználóként nem látja az ember már az alattuk lévő infrastruktúrát. Ennek a végkifejlete a FaaS (Function as a Service), ahol már nem is programokat, hanem csak függvényeket futtat az ember.\\

Általában ezekhez a szolgáltatásokhoz csak egy végpont címet kap az ember, amire aztán a megfelelő klienssel csatlakozva tudja "fogyasztani" azt.

\section{Brainfood}

\begin{itemize}
\item \href{https://www.youtube.com/watch?v=bo5WL5IQAd0}{How we program multicores - Joe Armstrong}
\item \href{https://learnyousomeerlang.com/content}{Learn You Some Erlang for great good!}
\item \href{https://vimeo.com/173607639}{Monitorama PDX 2016 - Justin Reynolds - Intuition Engineering at Netflix}
\item \href{https://engineering.fb.com/category/production-engineering/}{Facebook engineering cikkek}
\item \href{https://www.opencompute.org/products}{Opencompute hardver}
\end{itemize}

\end{document}

\begin{itemize}
  \item \textbf{} -- 
  \item \textbf{} -- 
  \item \textbf{} -- 
  \item \textbf{} -- 
\end{itemize}

\begin{wrapfigure}{r}{0.5\textwidth}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=0.4\textwidth]{ovh_fire}
  \end{center}
  \caption{OVH Datacenter fire}
\end{wrapfigure}