\documentclass[12pt]{report}

\newcommand\lessontitle{Kubernetes}
\newcommand\lessondate{2021 április 16.}
\newcommand\coursetitle{Osztott rendszerek, párhuzamos programozás}

\usepackage[a4paper, landscape, margin=2cm]{geometry}
\usepackage{fontspec}
\usepackage{microtype}
\usepackage{fancyhdr}
\usepackage{sectsty}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{flafter}
\usepackage{hyperref}
\usepackage{afterpage}
\usepackage{wrapfig}
\usepackage{xcolor}
\usepackage{tabularx}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{metalogo}
\usepackage{fancyvrb}
\usepackage{array}
\usepackage{listings}

\setlength\extrarowheight{5pt}

\graphicspath{ {./images/} }

\setmainfont{CallunaSans-Regular.otf}[
  BoldFont = CallunaSans-Bold.otf ]
\setsansfont{MuseoSans-500.otf}[
  BoldFont = MuseoSans-900.otf,
  ItalicFont = MuseoSans-500Italic.otf ]
\setmonofont{UbuntuMono-R.ttf}

\pagestyle{fancy}
\fancyhf{}
\renewcommand{\headrulewidth}{0.5pt}
\renewcommand{\footrulewidth}{0.5pt}
\lhead{\textsf{\coursetitle}}
\rhead{\textsf{\lessontitle}}
\rfoot{\textsf{Page \thepage}}
\lfoot{\textsf{\lessondate}}

\setcounter{secnumdepth}{0}

\setlength{\parindent}{0pt}

\sectionfont{\clearpage\Huge\sffamily}
\subsectionfont{\sffamily}

\newcommand\cli[1]{\colorbox{gray!30}{\texttt{#1}}}

\hypersetup{
    colorlinks=true,
    linkcolor=black,
    urlcolor=teal,
}
\urlstyle{same}

\begin{document}

\begin{titlepage}
{\Huge \bfseries \textsf{\coursetitle} \par}
\vspace{1cm}
{\Large \bfseries \textsf{\lessontitle} \par}
\vspace{1cm}
{\Large \textsf{\lessondate} \par}
\vfill
{\large \textsf{Kalmár-Nagy András (\href{mailto:andras.kalmar-nagy@t-systems.com}{andras.kalmar-nagy@t-systems.com})}}
\end{titlepage}

\section{Google Borg}

\begin{wrapfigure}{r}{0.45\textwidth}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=0.4\textwidth]{borg}
  \end{center}
  \caption{A Borg felépítése}
\end{wrapfigure}

A Kubernetes elődje egy Borg nevű rendszer a Google-nél, amit különféle feladatok végrehajtásához használnak. Akkora léptéknél, amiben a Google dolgozik, nagyon fontos, hogy ki legyen gazdaságosan használva a rendelkezésre álló kapacitás, és ezt úgy érik el, hogy nem választják szét a prod/non-prod feladatokat, hanem megpróbálják minél jobban ``kitömni'' a clusterekben lévő gépeket a különféle feladatok keverékével.\\

Egy átlagos cluster mérete a Google-nél 10.000 gép, és ezek a gépek változó CPU és RAM kapcitásokkal rendelkeznek. A Borg egy olyan cluster management rendszer, ami figyelembe tudja venni az adott gépek kapacitásait, és hatékonyan ki tudja használni a rendelkezésre álló erőforrásokat. A futtatott feladatok is nagyon változatosak, vannak amik mikromásodperces nagyságrendű futásidővel rendelkeznek, vannak pár perces, pár napig futó és ``folyamatosan'' működő feladatok is. Keverednek továbbá a customer-facing és a belső feladatok is.\\

A Borg azért nagyon hatékony rendszer, mert teljesen elrejti az infrastruktúrát, és lehetővé teszi annak a külön managelését. A feladatok szempontjából (persze bizonyos alapfeltételek teljesülése mellett) teljesen mindegy, hogy hol futnak, és az, aki a feladat eredményére vár, valószínűleg nem is szeretne ezzel foglalkozni.\\

A legfőbb technológia, ami ezt lehetővé teszi, a konténerizáció. A containerek teszik lehetővé, hogy a Borg megfogja a feladatot, amit végre kell hajtania, és annak az összes függőségével együtt oda szállítsa, ahol az majd végrehajtásra kerül. A containerek rétegezett szerkezete lehetővé teszi azt is, hogy csak azokat a rétegeket kelljen a végrehajtást végző gépre másolni, amik még nincsenek meg rajta. Egy elosztott cache rendszerrel tovább lehet a másolásból származó terhelést optimalizálni.\\

A clusterek elvárt állapotát egy elosztott adatbázisban (a képen a Paxos komponens) tárolja a Borg, és ez alapján folyamatosan tudja követni, hogy mi az, aminek éppen futnia kell az adott clusteren belül.
\section{Kubernetes}

\begin{wrapfigure}{r}{0.6\textwidth}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=0.55\textwidth]{kubernetes}
  \end{center}
  \caption{A K8S felépítése}
\end{wrapfigure}

A Kubernetest 2014 Június 7-én adta ki a Google, ekkor történt az első \href{https://github.com/kubernetes/kubernetes/commit/2c4b3a562ce34cddc3f8218a2c4d11c7310e6d56}{commit} a projektet tartalmazó Github repóban. A Kubernetes (K8S) a Borg üzemeltetése során megszerzett tapasztalatok alapján jött létre, nem egyszerűen a Borg open-source változata.\\

2015 Július 21-én eljutott az 1.0 verzióra a K8S, és a Google a Linux Foundationnel közösen megalapította a Cloud Native Computing Foundationt (CNCF). A CNCF összefogja a K8S ökoszisztémát, és azon dolgozik, hogy minél több open-source, gyártófüggetlen projekt tudjon létrejönni a cloud native elvek alapján.\\
A cloud native azt jelenti, hogy dinamikus, gyorsan létrehozható, flexibilis infrastruktúrára, és gondolkodásmódra épülő módon üzemel egy alkalmazás (vagy akár egy egész cég). Ez általában azt eredményezi, hogy nagyon gyorsan lehet alkalmazásokat fejleszteni egy ilyen környezetben, és nem kell a futás körülményeinek megteremtésére, vagy üzemeltetésére sok energiát fordítani, mivel az teljesen absztrakt, vagy magas fokon automatizált.\\

A Kubernetes ugyanazokkal az előnyökkel bír egy cég számára, mint eredetileg a Borg, de egy relatíve könnyen telepíthető, egyszerűen kezelhető, standardizált formában. Telepíthető akár egy gépre is, ami lehetővé teszi, hogy egy fejlesztő a saját laptopján is ugyanazt az ``élményt'' kapja, mint később egy nagy clusterben. A felépítése lehetővé teszi, hogy akár hibrid architektúrákat építsen fel az ember, amik átívelnek különféle platformokon (cloud/private cloud/on-prem).\\

A K8S moduláris felépítésű, nagyon jól az adott feladat és platform igényeire szabható, jól integrálható, kiválóan skálázható. Nagyon sok olyan tool van, ami kiegészíti a funkcionalitását, és relatíve könnyű az átjárás az eszközök között, ha például ``kinőjük'' valamelyiket.

\section{A K8S felépítése}

Egy Kubernetes cluster mindig két féle szerepet ellátó gépből épül fel: Vannak control plane/master gépek, és worker gépek. A master gépek irányítják a munkát, míg a workereken hajtódnak végre a feladatok.

\subsection{Master Node}
Az irányításért felelős gépek fogadják a felhasználóktól érkező parancsokat, ezek osztják be a workerekre a feladatokat, és felügyelik a feladatok futását.

\subsubsection{API Server}
Az API server fogadja a beérkező külső és belső lekérdezéseket, parancsokat. Ez egy HTTP-n kommunikáló REST rendszerű végpont, ami JSON/YAML objektumokon keresztül kommunikál. Az API lekérdezések alapján az etcd komponensben változtatja a cluster elvárt állapotát, és így lehet új feladatokat indítani a clusterben (vagy azokról információt kapni).

\subsubsection{Scheduler}
A Scheduler felel a beérkezett feladatok elosztásáért. A Scheduler követi a workerek szabad erőforrásait és ez alapján osztja egy adott gépre a feladatokat. Figyelembe vesz még quality-of-service, affinity/taint megkötéseket és más sajátosságokat. Lényegében erőforrás kínálatot párosít a beérkező feladatok keresletéhez.

\subsubsection{Controller Manager}
Egy clusteren belül több controller is futhat, mindegyiknek ugyanaz a feladata: A cluster tényleges állapotát az elvárt állapot felé mozdítani. Az API serveren keresztül beérkezett, és az etcd-ben tárolt állapotot érvényesíti a cluster gépein. Mindegyik controller egy folyamatos ciklusban megnézni, hogy mi a cluster tényleges állapota, mi az elvárt állapot és a kettő között mi a különbség. Ha létre kell hozni valamit, akkor utasítja az adott workert, hogy hozza azt létre; ha valamiből az elvárthoz képest túl sok, vagy túl kevés van, akkor megfelelően módosítja az adott resource számát/méretét.

\subsubsection{etcd}
Az etcd egy elosztott és az összes megfelelő node-ra replikált key-value tároló, ami a cluster elvárt állapotát tartalmazza. Az elosztott tulajdonsága miatt képes túlélni gépek kiesését a clusterből, és a fennmaradó példányok a Raft algoritmus alapján új vezetőt választanak maguknak. A teljes clusterállapot megvan minden egyes gépen, és a controllerek ezt az adatbázist használják, hogy a cluster állapotát az elvárt felé ``tereljék''.

\clearpage

\subsection{Worker Node}
A workereken futnak a feladatok, az ilyen gépek erőforrásai adják a clusterben szétosztható kapacitást. Minden feladathoz megadható egy request és egy limit érték az erőforrásokhoz. A scheduler a request értéket fogja figyelembe venni a feladat elhelyezésénél, és a limit pedig az a kemény küszöbérték, amit a pod nem tud túllépni. A legkisebb kiadható CPU igény az egy millicpu (mCPU), tehát egy CPU ezrede, a RAM igényt megabyte-okban lehet megadni. Ha az adott feladat túllépi a limitben szereplő memóriaértéket, akkor a kernel OOMkillere könyörtelenül eltakarítja.

\subsubsection{Kubelet}
Mindegyik worker gépen fut egy kubelet, ez a komponens tartja a kapcsolatot a master node-okkal, és hajtja végre a felőlük érkező parancsokat. A kubelet felel a podok/containerek életciklusáért, és ez kommunikálja a node állapotát a masterek felé. Ha egy node kiesik a clusterből, az etcd-ben tárolt állapot alapján tudja a scheduler, hogy mely podokat kell újraindítani más node-okon.

\subsubsection{Kube-proxy}
A Kube Proxy felel a cluster hálózatáért, egy loadbalancer és proxy egyben. A Kube proxyk felelnek azért, hogy a clusterbe beérkező requestek a megfelelő podhoz találjanak.

\subsubsection{Container Runtime}
A container runtime a program, ami a containereket ténylegesen a node-ok operációs rendszerén futtatja. A Docker a legelterjedtebb, de emellett a CRI-O is használatban van, és elvileg akár Singularity alapokra is fel lehet építeni egy K8S clustert.


\section{K8S objektumok}

\subsection{Pod}
A Kubernetesben a legkisebb futtatható egység a Pod. Egy pod állhat több containerből is, de az egy podban lévő containerek mindig ugyanarra a node-ra kerülnek, és nincs külön címük, a pod IP címét használják (azon belül külön portokat).

\subsubsection{Volume}
A podokhoz lehetőség van csatolni volume-okat, amik maradandó storage-ként működnek, és a container fájlrendszerébe egy adott pontra kerülnek felcsatolásra.

\subsubsection{ConfigMap}
A ConfigMap-ek lehetővé teszik, hogy configurációt szúrjunk be egy containerbe. A configmapeket ugyanúgy be lehet csatolni egy containerbe, mint a volume-okat, de a tartalmukat egyszerű API lekérésekkel módosítani lehet. Tökéletesek például configurációk, egyszerű fájlok dinamikus cseréjéhez.

\subsubsection{Secret}
A Secret egy speciális ConfigMap, amiben hozzáférési adatokat, jelszavakat lehet tárolni, és a pod rendelkezésére bocsájtani. Ugyanúgy a container fájlrendszerébe lehet csatolni őket, mint a configmapeket.

\subsection{Service}
A Service-ek a cluster hálózatkezelésének az alapjai. A service-en keresztül lehet a podokhoz beszélni, a service-nek van saját DNS bejegyzése a clusteren belül. A podok is rendelkeznek saját IP címmel, de ezek az IP címek bármikor változhatnak, ha a pod átkerül egy másik node-ra, vagy a kubelet újraindítja a podot. A service a podjait a podok label-jei alapján találja meg. Ha több pod is rendelkezik ugyanazzal a labellel, akkor loadbalancerként is működik a service. Lehetőség van egy service-hez hozzárendelni egy clusteren kívüli IP-t is, ami belépési pontként szolgál a podok által nyújtott szolgáltatáshoz.

\subsection{Set}

\subsubsection{ReplicaSet}
A ReplicaSet egy olyan egység, amiben egy adott podból több példány fut. A replicaset tagjait egy controller felügyeli, és vigyáz arra, hogy mindig a megadott számú pod fusson az adott seten belül. A cluster igyekszik az egy setben lévő podokat külön node-okra tenni, hogy egy node kiesése ne okozza több pod egyidejű leállását.

\subsubsection{DaemonSet}
A DaemonSet egy olyan egység, ami garantálja, hogy minden node-on pontosan egy fog futni az adott podból. Ez olyan workloadokhoz nagyon jó, amiknek a feladatából kifolyólag jelen kell lenniük minden node-on, mert valami szolgáltatást valósítanak meg, például metrikákat vagy logokat gyűjtenek.

\subsubsection{StatefulSet}
A StatefulSet-be olyan podokat érdemes tenni, amiknek fontos, hogy egy stabil címen keresztül el lehessen érni őket. Ezt a setet használják adatbázisokhoz, mert a podok által használt volume-okat is úgy kezeli, hogy azokat egy pod restartnál is ugyanoda csatolja vissza. A statefulsetben lévő podok között nem csinál loadbalancinget a service-ük, hanem mindegyik pod sajét DNS névvel rendelkezik, ez a session affinity szempontjából is jól kihasználható tulajdonság. A statefulset által használt storage-ot egy storageclass segítségével akár automatizálva is rendelkezésre lehet bocsájtani, a storage class egy fajta önkiszolgáló storage pool-t képez.

\subsection{Namespace}

A Namespace-ek segítségével csoportosíthatók a podok és más erőfrrások (service, volume, configmap, stb.). Az erőforrások nevei egy namespace-en belül kell, hogy egyediek legyenek, ha két különböző namespace-ben van ugyanolyan nevű pod, akkor a namespace alapján már megkülönböztethetők.

\section{Management}

A \texttt{kubectl} parancssori klienssel a legegyszerűbb egy cluster managelése. Sajnos a szöveges mivolta miatt nem felhasználóbarát, kezdőknek érdemes egy webes klienst telepíteni a clusterhez, amiben fel tudják fedezni a clusterben futó dolgokat.

\subsection{Objektumok létrehozása}
Objektumokat is a \texttt{kubectl} kliensen keresztül tudunk létrehozni. A létrehozni kívánt objektumot le kell írni egy YAML fájlban, és aztán a \texttt{kubectl apply -f object.yml} paranccsal át tudjuk adni a clusternek.\\

\begin{lstlisting}[frame=single,caption=Egy nginx replicaset leírása]
apiVersion: apps/v1
kind: Deployment
metadata:
  name: nginx-deployment
  labels:
    app: nginx
spec:
  replicas: 3
  selector:
    matchLabels:
      app: nginx
  template:
    metadata:
      labels:
        app: nginx
    spec:
      containers:
      - name: nginx
        image: nginx:1.14.2
        ports:
        - containerPort: 80
\end{lstlisting}
\clearpage
Nagyon fontos megjegyezni, hogy a Kubernetes \textbf{deklaratívan} működik. Sohasem végrehajtandó lépéseket adunk meg a Kubernetesnek, hanem egy kívánt állapotot írunk le. Ebből a leírásból és a cluster jelenlegi tényleges állapotából készít a scheduler egy diff-et, és ha van különbség, akkor a controllerek megpróbálják azt kiegyenlíteni.

\begin{lstlisting}[frame=single,caption=Egy service leírása]
apiVersion: v1
kind: Service
metadata:
  name: my-nginx-service
spec:
  type: LoadBalancer
  selector:
    app: nginx
  ports:
    - protocol: TCP
      port: 80
      targetPort: 80
\end{lstlisting}

\subsection{Objektumok módosítása}
Ha módosítani szeretnénk egy meglévő objektumot, akkor egyszerűen annyit kell csak tennünk, hogy frissítjük a leírását. A fenti példában, ha átírom az nginx container verzióját/tagjét, és újra kiadom a \texttt{kubectl apply} parancsot, akkor a név alapján a Kubernetes tudni fogja, hogy egy meglévő resource módusul, és a változtatást a controllerek elvégzik a releváns podokon.

\subsection{Objektumok törlése}
Ha véglek törölni szeretnénk egy objektumot, akkor a \texttt{kubectl delete} paranccsal tudjuk azt megtenni.

\subsection{Kubectl dokumentáció}

A kubectl dokumentációja \href{https://kubernetes.io/docs/reference/generated/kubectl/kubectl-commands#-strong-getting-started-strong-}{itt található}.

\section{Brainfood}

\begin{itemize}
\item \href{https://static.googleusercontent.com/media/research.google.com/en//pubs/archive/43438.pdf}{Google Borg whitepaper}
\item \href{https://www.youtube.com/watch?v=0W49z8hVn0k}{Cluster Management at Google with Borg}
\item \href{https://landscape.cncf.io/}{A CNCF Landscape. Itt nagyon sok modul és tool található Kuberneteshez.}
\end{itemize}

\end{document}

\section{Vizsgakérdések}

\begin{itemize}
  \item \textbf{} -- 
  \item \textbf{} -- 
  \item \textbf{} -- 
  \item \textbf{} -- 
\end{itemize}

\begin{wrapfigure}{r}{0.5\textwidth}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=0.4\textwidth]{ovh_fire}
  \end{center}
  \caption{OVH Datacenter fire}
\end{wrapfigure}