\documentclass[12pt]{report}

\newcommand\lessontitle{Message Queue Rendszerek}
\newcommand\lessondate{2021 április 23.}
\newcommand\coursetitle{Osztott rendszerek, párhuzamos programozás}

\usepackage[a4paper, landscape, margin=2cm]{geometry}
\usepackage{fontspec}
\usepackage{microtype}
\usepackage{fancyhdr}
\usepackage{sectsty}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{flafter}
\usepackage{hyperref}
\usepackage{afterpage}
\usepackage{wrapfig}
\usepackage{xcolor}
\usepackage{tabularx}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{metalogo}
\usepackage{fancyvrb}
\usepackage{array}
\usepackage{listings}

\setlength\extrarowheight{5pt}

\graphicspath{ {./images/} }

\setmainfont{CallunaSans-Regular.otf}[
  BoldFont = CallunaSans-Bold.otf ]
\setsansfont{MuseoSans-500.otf}[
  BoldFont = MuseoSans-900.otf,
  ItalicFont = MuseoSans-500Italic.otf ]
\setmonofont{UbuntuMono-R.ttf}

\pagestyle{fancy}
\fancyhf{}
\renewcommand{\headrulewidth}{0.5pt}
\renewcommand{\footrulewidth}{0.5pt}
\lhead{\textsf{\coursetitle}}
\rhead{\textsf{\lessontitle}}
\rfoot{\textsf{Page \thepage}}
\lfoot{\textsf{\lessondate}}

\setcounter{secnumdepth}{0}

\setlength{\parindent}{0pt}

\sectionfont{\clearpage\Huge\sffamily}
\subsectionfont{\sffamily}

\newcommand\cli[1]{\colorbox{gray!30}{\texttt{#1}}}

\hypersetup{
    colorlinks=true,
    linkcolor=black,
    urlcolor=teal,
}
\urlstyle{same}

\begin{document}

\begin{titlepage}
{\Huge \bfseries \textsf{\coursetitle} \par}
\vspace{1cm}
{\Large \bfseries \textsf{\lessontitle} \par}
\vspace{1cm}
{\Large \textsf{\lessondate} \par}
\vfill
{\large \textsf{Kalmár-Nagy András (\href{mailto:andras.kalmar-nagy@t-systems.com}{andras.kalmar-nagy@t-systems.com})}}
\end{titlepage}

\section{Kommunikációs Minták}

\subsection{Szinkron/Aszinkron}
A rendszerek közötti kommunkációnak két fajtája van, attól függően, hogy mennyire szoros a kapcsolat. Vannak a szinkron kapcsolatok, ahol a felek ugyanabban az időben kapcsolódnak a kommunkációs csatornához és valós időben reagálnak az egymásnak küldött uzenetekre. És vannak aszinkron kapcsolatok, ahol a küldő és fogadó fél nem egy időben csatlakozik a kommunikációs csatornához, a csatorna addig tárolja az üzeneteket, amíg azokat fel nem veszi a fogadó fél.\\

A szinkron kapcsolódási forma előnye a gyors üzenetváltás, de ennek az az előfeltétele, hogy mindkét fél nagyjából azonos sebességel tudja küldeni és feldolgozni az üzeneteket. Ha az egyik fél "lemarad" akkor az egyik oldalon torlódnak az üzenetek, vagy pedig kihasználatlanul áll a gyorsabb fél.\\

Az aszinkron kommunikáció jellemzője a laza kapcsolat a küldő felek között. Természeténél fogva felértékelődik itt a kommunikációs csatorna szerepe, mivel az relatíve hosszú ideig is tárolhatja az üzeneteket. Ez a laza kapcsolat lehetővé teszi, hogy nagyobb eltérés legyen a küldő felek teljesítménye között, mert a csatorna egyfajta pufferként kiegyenlíti a különbségeket.

\subsection{Egy az Egyhez, Egy a Többhöz, Több az Egyhez}
A résztvevő felek száma is jellemezhet egy kommunikációt. Vannak egy-az-egyhez szituációk, amikor csak pontosan két fél vesz részt a kommunikációban, ez a legegyszerűbb, de csak adattovábbításra lehet használni, adatok begyűjtésére, vagy szétosztására csak nehézkesen (pl. időben eltolva). Ha többen küldenek üzeneteket egy félnek, akkor az összegyűjti az adatokat, ez hasznos, ha egy központi helyen kell feldolgozni az adatokat, vagy pedig fontos az időrendi (vagy esetleg más) sorrend. Az adatok egy féltől való kisugárzása több vevőhöz is hasznos, ha az adatoknak meg kell lennie minden fogadó félnél.

\subsection{Push/Pull}
A push alapú kommunikációnál a fogadó fél passzív, a küldő fél irányítja a kommunikációt, míg a pull jellegű kommunikációnál ez pont fordítva van. A fogadó fél kezdeményezi a kommunikácót azzal, hogy kér egy üzenetet.

\subsection{Összetett Rendszerek}
Az igazán hasznos rendszerek képesek ezekből az alapvető elemekből olyan topológiákat kialakítani, amik összetett feladatok megoldását teszik lehetővé. Az elosztott rendszerek szempontjából

\section{A Kegyetlen Valóság}
Az ideális kommunkáció során egy üzenet megbízhatóan, változatlanul és egészben megérkezik egyik féltől a másikhoz. Ez a valódi életben sajnos néha nem teljesül, és emiatt különféle technikák születtek, hogy ezeket a hibákat kiküszöböljük.

\subsection{Hibaállapotok}
A teljesség igénye nélkül itt van pár helyzet, ami az üzenetküldés során előfordulhat:
\begin{itemize}
\item \textbf{Eltűnik legalább az egyik fél} -- Egy több üzenetből álló kommunikáció során, vagy akár egy üzenet küldése közben az egyik fél eltűnik.
\item \textbf{Nem (egészben) érkezik meg egy üzenet} -- Nem érkezik meg az egész üzenet, vagy egy több üzenetből álló kommunkációnál nem érkezik meg minden üzenet.
\item \textbf{Nem időrendben érkeznek az üzenetek} -- Egy több üzenetből álló szekvencia során nem a küldési sorrendben érkeznek meg az üzenetek, vagy a résztvevő rendszerek nem ugyanazt az időt látják.
\item \textbf{Nem az érkezik meg, amit küldtek} -- Az útja során megváltozik az üzenet egy része, vagy egésze.
\end{itemize}
Ebből a felsorolásból is látszik, hogy az üzenetküldés egy összetett dolog, amit általában teljesen optimalizálni nem lehet, mindig lesz egy szempont, amit ha kiemelünk, akkor a többi jellemző sérülni fog.

\subsection{Kompromisszumok}
Ha például minden üzenetről visszajelzést kérünk, és ezt titkosítjuk és aláírásokkal biztosítjuk, akkor csökkentettük az üzentek elveszésének vagy megváltozásának a valószínűségét, viszont minden ilyen intézkedés időbe és számítási teljesítménybe kerül.\\Ha a megbízhatatlan kommunikációs csatornákat többszörös küldéssel próbáljuk kiküszöbölni, akkor az effektív szávszélünk csökken, és egy feldolgozórendszerben azt kockáztatjuk, hogy két (vagy több) feldolgozóegységünk is ugyanazon az üzeneten fog dolgozni.

\subsection{CAP Tétel}
A CAP rövidítés a Consistency + Availability + Partition tolerance fogalmakat takarja. A tétel kimondja, hogy egy eloszott rendszer ebből a háromból mindig kettőre lesz képes, a harmadik sérülése mellett. Ha van egy elosztott adatbázisunk, és egy hálózati hiba miatt ez két részre szakad, mi lesz az, amit preferálunk? Feláldozzuk a rendelkezésreállást, cserébe azért, hogy nehogy az adatok következetessége sérüljön? Vagy továbbra is fogadunk új adatokat, de előfordulhat, hogy a végén a két oldalon nem ugyanaz lesz az adatbázisban, amikor végre újra összekapcsolódik a két oldal?

\section{Message Queue Rendszerek}

A Message Queue (MQ) rendszerek aszinkron kommunikációt tesznek lehetővé, és egy elosztott rendszerben nagyon fontos szerepet töltenek be. Lehetővé teszik, hogy a rendszer részei egymástól függetlenül működjenek (bizonyos határokon belül). Ez lehetővé teszi azt is, hogy egymástól függetlenül skálázzuk  a rendszer részeit, reagálva az egyes részek terhelésére.\\
Az okos eszközök ipari elterjedése nagyon sok olyan helyzetet teremtett, ahol sok eszköz küld nagyon sok adatot, és a bejövő adatokat valamilyen módon fel kell dolgozni, hogy azt később fel lehessen használni. Egy csomagküldő szolgálatnál például fel kell dolgozni a futárok okoseszközeiből beérkező üzeneteket, hogy a csomagkövető oldal frissüljön, hogy a csomagok szállítását vezérlő rendszer jobb utat tudjon tervezni a jövőben a hasonló csomagok szállításához, hogy a futár munkáját segítő rendszer adatokat kapjon. Egy automatizált gazdaságnál fel kell dolgozni a szenzorokból érkező adatokat, azok alapján megszervezni az öntözést vagy a szüretet. Egy automatizált infrastruktúra rendszerben a beérkező logokat kell kiértékelni, azok alapján risztásokat kell kiküldeni, vagy pedig más döntéseket (pl. skálázás) hozni.\\

\subsection{Elosztott adatbázisok}
Minden MQ rendszer lelke az üzeneteket tároló adatbázis. Egy elosztott adatbázis mindig előnyös az olvasások szempontjából, mivel (feltéve, hogy az adatok egyeznek minden replikánál) minden kliens a neki legközelebb eső gépről tud olvasni. Az olvasások eloszthatók a node-ok között, mivel azok nem változtatják az adatokat az adatbázisban. Az írásokat viszont nem lehet elosztani, ezeket mindig egy node-nak koordinálnia kell, mert különben különböző node-okon különböző értékek tartoznának ugyanahoz a kulcshoz. Ez felvetné a kérdést, hogy hogyan tudnék igazságot tenni, melyik érték a kulcshoz tartozó valós érték?

\subsection{Raft Algoritmus}
\href{http://thesecretlivesofdata.com/raft/}{Itt található egy nagyon jó animált magyarázata a raft algoritmusnak}\\
A raft algoritmus lényege, hogy a cluster mindig választ magának egy vezetőt, és a vezető koordinálja az írásokat. Akkor kerül be egy változtatás az adatbázisba, ha azt a cluster többsége visszajelzi. Ez lehetővé teszi, hogy akár a cluster kisebb részét érintő hasadás esetén is rendelkezésre álljon a cluster és az adatok is a többség által elfogadott változathoz konvergáljanak a hasadás megszünésekor.

\subsection{Producer/Consumer}
Az MQ szempontjából kétféle kliens létezik, a producer, aki üzeneteket tesz be a sorba, és a consumer, aki üzeneteket dolgoz fel onnan. Mindkét fajta kliensből több is lehet, és minden MQ rendszer több sor kezelésére képes. Némelyik rendszer képes egy beérkező üzenetet több sorba is betenni konfigurálható szabályok alapján.

\section{MQ implementációk}
A teljesség igénye nélkül álljon itt pár szoftver, amiket Message Queue-ként lehet használni.

\subsection{ØMQ (ZeroMQ)}
A ZMQ nem egy kulcsrakész MQ rendszer, hanem egy marék legó amiből MQ-t lehet építeni. Ha egy saját fejlesztésű rendszerbe szeretnénk MQ implementációt programozni, akkor érdemes megnézni, nagyon flexibilis, de nagy tudású library, nagyon sok nyelvhez elérhető, és könnyű vele dolgozni. \href{https://zguide.zeromq.org/}{ZeroMQ Guide}

\subsection{Elixir GenStage}
A GenStage egy adatfeldolgozó pipeline-ok programozásához használható modul Elixirben, és azért került be a felsorolásba, mert a többi rendszerrel ellentétben pull alapú, tehát nem "elöl" tölti bele az üzeneteket egy producer, hanem a "leghátsó" consumer kéri őket, abban a tempóban, amiben fel tudja őket dolgozni az egész lánc. \href{https://elixirschool.com/en/lessons/advanced/gen-stage/}{Elixirschool oldal a témában}

\subsection{Redis}
A Redis egy nagyon gyors memóriaadatbázis, ami rendelkezik message broker szolgáltatásokkal. Nem nyújt olyan széleskörű szolgáltatásokat, mint a RabbitMQ vagy a Kafka, de cserébe nagyon gyors. Sok kis üzenet gyors feldolgozásához ajánlott a használata. \href{https://redislabs.com/solutions/use-cases/messaging/}{Redis messaging}

\subsection{RabbitMQ}
A RabbitMQ az egyik a két legnépszerűbb MQ rendszer közül. Kiforrott szoftver, 2007-ben adták ki az első verziót belőle. Sokféle protokollt támogat, és fejlett routing képességekkel rendelkezik. Pluginekkel bővíthető, többféle replication, federation és management plugin létezik hozzá. \href{https://www.rabbitmq.com/#features}{RabbitMQ features}

\subsection{Apache Kafka}
A Kafka mostanában vált népszerűvé, és ha teljesítményre van szükség, akkor jobb választás, mint a RabbitMQ. Érdekessége, hogy a sorokban megmaradnak az üzenetek, és "visszanézhetők" onnan. Ez olyankor hasznos, ha egy consumer kliens kapcsolata megszakad, és újracsatlakozás után onnan szeretné folytatni a munkát, ahol abbahagyta. \href{https://kafka.apache.org/intro}{Kafka intro}

\end{document}

\section{Vizsgakérdések}

\begin{itemize}
  \item \textbf{} -- 
  \item \textbf{} -- 
  \item \textbf{} -- 
  \item \textbf{} -- 
\end{itemize}

\begin{wrapfigure}{r}{0.5\textwidth}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=0.4\textwidth]{ovh_fire}
  \end{center}
  \caption{OVH Datacenter fire}
\end{wrapfigure}